Asociaţie pentru protecţia victimelor accidentelor

Protect Just – ONG neafectat de psihoza vânătorilor de accidente

Stelica Aloman Presedintele Fundatiei Protect Just

În ultima perioadă, în domeniul despăgubirilor acordate victimelor accidentelor de circulaţie sau rudelor acestora s-au pronunţat recent câteva sentinţe care arată nu doar dezordinea care domneşte în acest moment în practică judecătorească dar ridică şi suspiciuni asupra onestităţii unor magistraţi şi avocaţi.

Protect Just : Astfel, în condiţiile în care media despăgubirilor morale acordate de judecători în România este de 20.000 de euro, există situaţii în care acestea depăşesc chiar şi un milion de euro. Potrivit legii, limita superioară a sumei care se poate plăti în domeniu a ajuns anul acesta la 5 milioane de euro.

Concomitent, pe această piaţă a obţinerii de despăgubiri de la firmele de asigurare au apărut tot mai multe cabinete de avocatură care s-au specializat pe astfel de cazuri. S-a ajuns că, în prezent, avocaţii să ducă o adevărată vânătoare de victime ale evenimentelor rutiere cu scopul de a obţine despăgubiri cât mai mari de la firmele de asigurare. Evident, doar după ce se asigură că vor încasa comisioane substanţiale.

În materia accidentelor rutiere, s-a creat acum o psihoză, mulţi avocaţi vin şi iau dosare. Concurenţa e tot mai puternică şi metodele nu sunt întotdeauna ortodoxe.

Asigurătorii reclamă faptul că în România nu există criterii clare după care să se acorde aceşti bani. Se ajunge astfel la situaţiile în care familia unei victime abia primeşte între 10.000 – 30.000 de lei, pentru fiecare rudă, în timp ce altele capătă sume de zeci de ori mai mari.

Deşi admit că dauna morală este greu de încadrat în nişte standarde, asigurătorii şi-ar dori o stabilitate care să le permită să-şi previzioneze afacerea pe un an întreg. „E greu să cuantifici suferinţa şi nu poţi să spui că fiecare suferă la fel. Totuşi, în ţări cu tradiţie mai mare s-a încercat şi s-au stabilit nişte reguli, un minimum şi un maximum între care se jonglează.

Pentru o o mai bună înţelegere a a acestei problematici generate de trinomul sui-generis asigurat-avocat-asigurator vă oferim câteva date statistice având ca sursa Comisia de Supraveghere a Asigurărilor:

  • – 60.000.000 euro au fost acordate anul trecut ca despăgubiri pentru vătămare corporală şi deces în accidente rutiere.
  • – 1.000.000 euro este cea mai mare despăgubire acordată în România, pentru familiile a două fetiţe din Piteşti, lovite în timp ce se jucau.
  • – 4.104 dosare în care s-au cerut despăgubiri pentru vătămare corporală şi deces s-au aflat anul trecut pe masa judecătorilor.
  • – 20.000 euro este media despăgubirilor morale acordate de instanţele din România.

PROTECT JUST –(organizaţie non-guvernamentala deja bine-cunoscuta mediilor de specialitate, ca urmare a performanţelor din activitatea sa în zona protejării în Justiţie (şi nu numai) a victimelor accidentelor, urmaşilor şi intereselor acestora), ONG este exponenţiala din punct de vedere al profesionalismul desfăşurat în acest domeniu. Pentru o mai bună clarificare a dvs.

În această zonă de interes public i-am solicitat domnului ALOMAN STELIAN (preşedintele în exerciţiul al PROTECT-JUST) declaraţii pe marginea situaţiilor generate de metodele ne-ortodoxe desfăşurate de anumiţi avocaţi în domeniul accidentelor de circulaţie şi al obţinerii de daune de la asiguratori:

ALOMAN STELIAN: PROTECT JUST a apărut ca iniţiativa onestă a unui grup de profesionişti, avocaţi, medici, psihologi, foşti angajaţi ai structurilor de administraţie şi interne, ziarişti etc care au conştientizat vulnerabilitatea oamenilor în raport cu sistemul şi mecanismele juridice în condiţiile în care devin, la modul cel mai nefericit şi regretabil, victimele unui accident rutier, de muncă, malpraxis etc soldat cu vătămări sau în caz de deces, a urmaşilor acestora.

Dacă vreţi, iniţiativa noastră concretizata în activitatea PROTECT JUST e ca o prelungire a profesiilor noastre, dedicată oamenilor şi intereselor acestora care se confrunta cu nenorocirea unui accident.

Asupra acestui tip de practici lipsite de onestitate, dincolo de deontologia profesională, ale anumitor avocaţi, PROTECT-JUST se delimitează şi condamna un astfel de comportament profesional incorect şi îndreptat împotriva intereselor profunde ale victimelor şi urmaşilor acestora provenite din accidentele rutiere.

Pentru întregul aparat de specialişti aflaţi în parteneriat cu PROTECT-JUST, protecţia în interiorul sistemului juridic şi promovarea intereselor fundamentale ale victimei şi urmaşilor acesteia sunt principalele direcţii şi domenii de acţiune şi activitate ale organizaţiei noastre.

Acest fenomen generat de goana unor anumiţi avocaţi după câştiguri mari uzând de procedee intimidante pentru determinarea victimelor sau ale urmaşilor acesteia în obţinerea de semnătură pe contractele de reprezentare în justiţie sau în fata asiguratorilor este dezonorant şi condamnabil. PROTECT-JUST se afla în exteriorul acestui fenomen şi în interiorul interesului profund, fundamental al persoanelor aflate în nenorocirea consecinţelor accidentelor.

PROTECT-JUST nu desfăşoară nici o vânătoare de victime şi câştiguri necuvenite, rămâne aproape de oameni şi drepturile şi libertăţile fundamentale ale acestora.

Dezaprobam vehement practica acelor avocaţi care induc în eroare şi fraudează încrederea victimelor sau a aparţinătorilor acestora, promiţându-le la modul ireal obţinerea de despăgubiri în cuantumuri nesustenabile în exerciţiul judiciar, şi de asemenea dezavuam orice argumentaţie incorectă a acestora sau ale altor persoane interesate prin care susţin că soluţionarea dosarelor (atât în zona instanţelor cât şi în acţiunea către asigurator) se poate realiza în intervale scurte de timp dincolo de exigenţele unor astfel de spete…

R: Înţeleg că aceşti avocaţi interesaţi doar de aspectul financiar fraudează atât starea emoţională cât sic ea de cunoaştere a victimelor…

ALOMAN STELIAN:… Da, şi este regretabil şi condamnabil. PROTECT-JUST se situează dincolo de orice astfel de mod de lucru reprobabil caracterizat de incorectitudine fata de interesul victimelor şi interesul aparţinătorilor acestora.