Asociaţie pentru protecţia victimelor accidentelor

Obligatii pentru asiguratori in proiectul noii legi a sanatatii

obligatii pentru asiguratori accident_smurd_urgenta

   Proiectul noii legi a sanatatii ii obliga pe asiguratorii care subscriu polite de malpraxis pentru medici sa despagubeasca si daunele morale provocate pacientilor.

Obligatii pentru asiguratori – Primele de asigurare la politele obligatorii de raspundere civila profesionala pentru medici, farmacisti si alte persoane din domeniul asistentei medicale difera foarte mult in functie de specializarea asiguratului.

Astfel, daca pentru un medic specialist dermatolog asigurarea poate costa in jur de 144 de euro pe an, pentru un chirurg specializat in proteze sau transplanturi prima de asigurare anuala poate ajunge si la 1.600 de euro.

Proiectul noii legi a sanatatii, pus in dezbatere publica saptamana trecuta de ministerul de resort, aduce cateva modificari importante in privinta legislatiei raspunderii civile a personalului medical si a politelor obligatorii de asigurare a acesteia.

Acoperirea daunelor morale devine obligatorie

Pana in prezent, in cele mai multe cazuri, politele de malpraxis medical subscrise de asiguratorii din Romania nu acopereau si eventualele despagubiri morale la care medicii aflati in culpa ar fi fost obligati de instantele de judecata. In rarele cazuri in care acest risc era acoperit, limitele de raspundere erau foarte mici si cuprindeau multe excluderi, iar tarifele – prohibitive.

Pe de alta parte, si atitudinea asiguratorilor era de inteles. Faptul ca sumele dictate in justitie ca despagubiri morale difereau foarte mult de la o instanta la alta, in spete similare, facea ca riscul sa fie greu de evaluat si asumat de catre societatile de asigurari.

Proiectul noii legi a sanatatii stipuleaza explicit ca asiguratorii vor trebui sa acopere si daunele morale rezultate din cazuri de malpraxis medical. „Societatile de asigurari care incheie contracte de asigurare de raspundere civila profesionala pentru personalul medical sau pentru furnizorii de servicii de sanatate trebuie sa asigure acoperirea atat a prejudiciului patrimonial, cat si a prejudiciului moral solicitat de catre pacient, de catre mostenitorii pacientului sau stabilit de catre instantele de judecata”, se spune in proiect.

Compromisuri reciproce

Proiectul contine insa si prevederi de natura sa reduca gradul de risc asumat de asiguratori prin acoperirea daunelor morale suferite de pacienti in cazuri de malpraxis medical. Astfel, se intentioneaza limitarea dreptului la pretentii al pacientilor prejudiciati.

In acest sens, draftul de lege prevede ca limitele maxime ale sumelor care pot fi solicitate de catre pacienti cu titlul de daune morale pentru malpraxis se vor stabili de catre Ministerul Sanatatii si Ministerul Justitiei, prin ordin comun.

„Colegiul Medicilor din Romania, Colegiul Medicilor Dentisti din Romania, Colegiul Farmacistilor din Romania si Ordinul Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania isi vor informa periodic membrii cu privire la limitele maxime ale sumelor care pot fi solicitate de catre pacienti cu titlul de daune morale pentru malpraxis, recomandandu-le acestora incheierea de asigurari de raspundere civila profesionala de natura sa acopere aceste limite”, se stipuleaza in proiect.

Asta pentru ca, in conditiile normelor in vigoare, care prevad limite minime de acoperire pe politele obligatorii de malpraxis, majoritatea medicilor se asigura la aceste limite minime, pentru a se achita de obligatia legala de a cumpara astfel de polite platind prime de asigurare cat mai mici.

In plus, proiectul de lege prevede ca termenul de prescriere a actelor de malpraxis in cadrul activitatii medicale de preventie, diagnostic si tratament, cu exceptia faptelor ce reprezinta infractiuni, urmeaza sa fie redus de la 3 ani, cat este in prezent, potrivit legislatiei in vigoare, la doar un an.

Diferente foarte mari intre primele de asigurare

Primele de asigurare pentru polite de raspundere civila profesionala medicala difera foarte mult in functie de specialitatea asiguratului si de nivelul de acoperire la risc, dar si de la un asigurator la altul.

Astfel, potrivit unei oferte prezentate prin intermediul Colegiului Medicilor din judetul Hunedoara, la Allianz-Tiriac, un medic specialist dermatolog plateste o prima anuala de 144 de euro, pentru o limita totala de raspundere de 37.000 de euro, cu o sublimita de 10.000 de euro pentru daune morale.

In schimb, la aceeasi companie, pentru o limita totala de raspundere de 62.000 de euro si aceeasi sublimita de 10.000 de euro pentru daune morale, un medic chirurg datoreaza o prima anuala de 1.040 de euro. Aceasta creste la 1.184 de euro pentru neurochirurgi si specialisti in chirurgie vasculara si chiar la 1.600 de euro pentru chirurgii specializati in proteze sau transplanturi.

La Omniasig, pentru o suma asigurata de 62.000 de euro si sublimita pentru daune morale de 15.500 de euro, chirurgii datoreaza prime de pana la 93 de euro pe an, cu exceptia celor specializati in chirurgie plastica sau estetica, in cazul carora tariful urca pana la 186, respectiv 372 euro pe an. Iar la Asirom, in oferta careia se precizeaza doar ca „in primele respective sunt cuprinse si daunele morale”, pentru aceeasi suma asigurata, toate categoriile de chirurgi datoreaza 50 de euro pe an.

Procedura amiabila prealabila devine obligatorie

Proiectul de lege prevede ca despagubirile se vor stabili prin procedura amiabila, pe cale de negociere intre pacient si societatea de asigurare, cu consultarea personalului medical implicat in pretinsul act de malpraxis. „Procedura amiabila este obligatorie si prealabila actiunii judiciare, orice cerere de acoperire a prejudiciului formulata de catre pacient anterior procedurii amiabile fiind considerata prematura”, se spune in proiect.

Legislatia aflata in prezent in vigoare stipuleaza doar ca despagubirile se pot stabili pe cale amiabila, „in cazurile in care rezulta cu certitudine raspunderea civila a asiguratului”. In consecinta, pana in prezent, aproape fara exceptie, despagubirile cuvenite pacientilor prejudiciati au fost stabilite de catre instantele de judecata.

Cum se procedeaza

Potrivit proiectului, pacientul care se considera prejudiciat se va adresa cu o cerere de acoperire a prejudiciului catre unitatea medicala unde a fost furnizat serviciul medical, prin respectiva cerere pacientul urmand sa-si exprime acordul expres pentru comunicarea informatiilor medicale catre toate persoanele implicate in solutionarea cererii, inclusiv societatea de asigurari.

Pacientul trebuie, de asemenea, sa indice imprejurarile pe care le considera relevante in sustinerea cererii, precum si motivele pe care isi intemeiaza cererea. Unitatea medicala, direct sau in urma consultarii personalului medical implicat in pretinsul act de malpraxis, dar si asiguratorul pot solicita informatii si documente suplimentare.

Obligatii pentru asiguratori: Termen de raspuns: doua luni

In termen de maximum 60 zile de la primirea de la pacient a tuturor informatiilor si documentelor, respectiv de la primirea de la unitatea medicala a punctului de vedere al acesteia si a documentelor in sustinere, compania de asigurari va incheia procedura de evaluare a cererii de despagubire, urmand sa decida fie aprobarea totala sau partiala, fie respingerea motivata a acesteia.

Orice decizie de aprobare trebuie, in mod obligatoriu, insotita de un acord prin care unitatea medicala, personalul medical implicat si pacientul confirma stingerea pe calea procedurii amiabile a situatiei litigioase.

Daca societatea de asigurari nu incheie procedura de evaluare a cererii de despagubire si nu emite o decizie in termenul mentionat de 60 de zile, se prezuma ca asiguratorul a decis aprobarea cererii de despagubire, unitatea medicala, personalul medical implicat si pacientul putand trece la incheierea acordului prin care confirma stingerea pe calea procedurii amiabile a situatiei litigioase.

Pacientii nemultumiti de deciziile asiguratorilor de respingere a cererilor de despagubiri vor putea solicita in continuare in instanta acoperirea prejudiciilor suferite.

Sursa: www.finantistii.ro