Asociaţie pentru protecţia victimelor accidentelor

Petra Danilea – psiholog consiliere psihologica gratuita P.J.

neurobic-mental-creier   Cabinetul psihologic al d-rei PETREA DANIELA – psiholog autonom, psihologie clinica- este unul dintre cabinetele specialistilor aflate in relatii de parteneriat cu organizatia non-guvernamentala PROTECT JUST.   „VICTIMELE ACCIDENTELOR DE ORICE FEL AU NEVOIE DE CONSILIERE PSIHOLOGICA”  R : Bineinteles, cazuistica cu care un psiholog si psihoterapeut se confrunta in cazurile survenite in urma accidentelor rutiere, de munca, malpraxis etc. este, spectral, foarte larga si particularizata de la pacient la pacient. Ati putea sa ne spuneti, chiar in aceste conditii, care este cea mai frecventa problema de natura psihologica  cu care victimele accidentelor ajung la cabinetul dvs ?    PETREA DANIELA, psiholog :  Cea mai frecventa situatie cu care psihologul se confrunta la pacientii-victime ale accidentelor de diverse  tipuri, accidente care determina in aproape majoritatea lor mari si grave traumatisme fizice si psihice este TULBURAREA DE STRESS POST-TRAUMATIC , de la formele cele mai usoare la cele mai severe. Acest lucru este generat de simptomatologia psihologica complexa declansata de situatiile de impact major, de traumatismele fizice deosebit de grave. De fapt, sindromul de stres post traumatic este definit ca un raspuns exagerat la o situatie sau o serie de situatii extreme care au survenit cel putin cu o luna inainte de declansarea simptomelor. Tulburarea de stres postraumatic poate fi insotita de depresie, abuz de substante sau anxietate. In cazuri mai severe pot aparea probleme in plan profesional sau social.

R : Este cunoscut faptul ca tragismul unor accidente , rutiere si nu numai, soldate cu vatamari grave si infirmitati, unele chiar cu decesul victimelor, determina atit pentru victimele supravietuitoare cit si pentru rudele si apropiatii acestora, procese  psihice complexe care apartin patologiei medicale de tip psihologic. Sint aceste procese  psihice si psihologice reversibile prin terapiile psihologului si psihiatrului ?

PETREA DANIELA, psiholog : Da, chiar daca acest luru este deosebit de dificil. Colaborarea dintre psiholog (psihoterapie/consiliere psihologica) si tratamentul medicamentos ( prescris de medicul de specialitate) pot diminua simptomele, in plus, sprijinul din partea familiei si a persoanelor apropiate poate contribui la accelerarea vindecarii. Sedintele de consiliere psihologica, tratamentul pshologic, diversele  psihoterapii continuate si inter-relationate cu tratamentel impuse de psihiatru conduc la recuperarea psihica si psihologica a victimelor accidentelor. Un accident este  o experienta-limita iar aceste experiente au o mare capacitate psihogena.  Tulburarea de stres post-traumatic (TSPT) este o boala dizabilitanta care apare in urma unui eveniment terifiant. Adesea, persoanele afectate se confrunta cu ganduri si amintiri privind chinul prin care au trecut, care ii inspaimanta si sunt persistente si sunt indiferenti emotional fata de persoane de care erau apropiati. Evenimentul care declanseaza suferinta poate fi o amenintare a vietii persoanei sau al unui apropiat al acesteia.  Oricare ar fi sursa traumei, unele persoane care sufera de TSPT retraiesc repetat trauma sub forma cosmarurilor sau a reamintirilor tulburatoare din timpul evenimentului. Astfel se pot declansa aspecte recurente cu moment de initiere tardiv(intirziat) cu predilectie pentru sotii supravietuitori, copii, persoane aflate in atasament emotional… Cazuri analoge se pot deosebi si in situatiile in  care apar infirmitati grave (aparitia unor dizabilitati fizice)

R :Cum apreciati colaborarea dintre cabinetul dvs. si ong-ul PROTECTJUST ?

PETREA DANIELA, psiholog : Deosebit de buna. Consider ca PROTECT JUST, grupul de specialisti, colaboratorii sau partenerii sai, actiunile  acestora si ale organizatiei sint un cistig real pentru societatea civila, pentru oamenii care au nevoie de ajutor, pentru oamenii care un accident le-a fracturat destinul..