Asociaţie pentru protecţia victimelor accidentelor

Interviu cu Aloman Stelica, Presedintele Protect Just

 

Stelica-Aloman1-300x197   “VULNERABILITATEA OAMENILOR CA VICTIME ALE ACCIDENTELOR  CONTINUA  IN VULNERABILITATEA OAMENILOR IN FATA JUSTITIEI ! PROTECT JUST APARA SI PROTEJEAZA OAMENII IMPOTRIVA  ACESTOR VULNERABILITATI !” – interviu cu dl. ALOMAN STELICA,Presedintele PROTECT JUST, organizatie non-guvernamentala de protectie a victimelor accidentelor de circulatie

R : Domnule Presedinte, chiar daca activitatea organizatiei pe care o conduceti si performantele inregistrate de aceasta in protectia in Justitie si nu numai a victimelor provenite din accidente, a urmasilor si intereselor acestora recomanda de la sine PROTECT JUST , ce ar mai trebui spus despre ONG-ul pe care il conduceti ?

ALOMAN STELICA, PRESEDINTE PROTECT JUST : PROTECT JUST a aparut ca initiativa onesta a unui grup de profesionisti, avocati, medici, psihologi, fosti angajati ai structurilor de administratie si interne, ba chiar si colegi ai dvs. , ziaristi etc care au constientizat vulnerabilitatea oamenilor in raport cu sistemul si mecanismele juridice in conditiile in care devin, la modul cel mai nefericit si regretabil, victimele unui accident rutier, de munca, malpraxis etc soldat cu vatamari sau in caz de deces, a urmasilor acestora. Daca vreti, initiativa noastra concretizata in activitatea PROTECT JUST e ca o prelungire  a profesiilor noastre, dar dedicata oamenilor si intereselor acestora care se confrunta cu nenorocirea unui accident. Toti suntem oameni cu dragoste de oameni si frica de Dumnezeu, si in sensul cel mai profund crestineste  dorim sa fim aproape si sa  ajutam pe aproapele nostru…

 

R : Accident, victima, despagubiri, daune morale, asigurare-asigurator…sunt elementele unei terminologii juridice cu care dvs. sunteti familiarizat dar pentru oamenii fara cunostinte de specialitate sunt intocmai necunoscutelor unei ecuatii..Ce ar trebui sa stim despre acestea ?

ALOMAN STELICA, PRESEDINTE PROTECT JUST : Cu mentiunea ca asupra profunzimii si subtilitatilor  relatiilor acestor termeni sau asupra cazului juridic propriu-zis se pot exprima mult mai bine avocatii aflati in relatii de parteneriat sau colaborare cu PROTECT JUST, avocati si juristi aflati la a 3-a generatie profesionala, deosebit de competenti, pot sa va spun ca victimele unui accident soldat cu vatamari sau urmasii celor decedati in accidente  pot – si intotdeauna se intimpla – solicita despagubiri. Materiale sau morale. Despagubirile materiale reprezinta returnarea cheltuielilor facute cu actiunile legate de vindecarea victimei care a supravietuit sau de decesul acesteia.In ceea ce priveste despagubirile morale acestea reprezinta o suma de bani care sa compenseze, in cazul vatamarii, diferenta dintre viata normala dusa inainte de accident si viata anormala pe care victima  va trebui sa o duca dupa accident iar in cazul decesului victimei, compensarea disparitiei acesteia fata de cei dragi.

 

R : Cind si cum intervin firmele de asigurare in urma unui accident  ?

ALOMAN STELICA, PRESEDINTE PROTECT JUST : Contextul juridic este conturat de Legea nr.136/1995 si ordinele emise anual de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor care obliga atat conducatorii auto sa se asigure cat si asiguratorii sa despagubeasca. Spun aceste lucruri cu mentiunea anterioara ca, asupra subtilitatilor juridice, de la caz la caz, se exprima si actioneaza cel mai bine, in interesul oamenilor pe care ii reprezentam, avocatii PROTECT JUST.

 

R: Domnule Presedinte, cum intervine, cum ajuta, la modul punctual si concret, PROTECT JUST, victima unui accident de circulatie ramas infirm pe viata ?

ALOMAN STELICA, PRESEDINTE PROTECT JUST : Situatia des-intilnita, in care suferinta dobandita in urma unui accident de circulatie presupune un tratament continuu, este un aspect pe care PROTECT JUST si actiunile noastre il au permanent in vedere, reusind ( in acest sens) chiar in aceasta perioada incheierea de contracte de colaborare si/sau parteneriat cu institutii de recuperare abilitate de Ministerul Sanatatii, cu unitati de odihna si refacere din zona de stat si privata, asigurarea de servicii de consiliere si recuperare de traume psihice, ba chiar si servicii de  pompe funebre precum si altele…ceea ce face ca PROTECT JUST sa se apropie de o forma completa si complexa de reprezentare si ajutor a oamenilor aflati in stare de nevoie ca urmare a accidentelor de circulatie… Intr-o alta ordine de idei, trebuie sa mentionez faptul ca PROTECT JUST este o organizatie-institutie care se dezvolta intr-un ritm rapid – si ca o consecinta fireasca a performantelor realizate ! – astfel ca detinem reprezentante PROTECT JUST in Bucuresti, Brasov, Iasi, Constanta, Galati, Bacau, Focsani, Barlad, Braila, Tecuci s.a., reprezentante din ce in ce mai active in viata societatii civile din aceste arealuri…

 

R : Cazul Huidu – amplu prezentat de mass-media din motive de notorietate a cunoscutului realizator tv – a sensibilizat si apropiat opinia publica de domeniul de activitate pe care il are si PROTECT JUST. Ce comentariu aveti pentru acest caz ?

ALOMAN STELICA, PRESEDINTE PROTECT JUST : Nu doresc sa comentez asupra acestui caz, respect solutia data de judecatori. As putea opina doar asupra faptului ca , de la caz la caz, chiar in conditii similare, solutiile judecatoresti pot lua forme distincte. PROTECT JUST este organizatia

non-guvernamentala care are ca scop protectia victimelor accidentelor, conform drepturilor si intereselor fundamentale ale acestora. Noi consideram ca vulnerabilitatea oamenilor ca victime ale accidentelor se continua in vulnerabilitatea oamenilor in fata Justitiei si pe intreg acest segment de evolutie PROTECT JUST si toti specialistii PROTECT JUST (avocati, medici, consilieri etc) intervin si actioneaza doar in sprijinul si interesul oamenilor ! In acest fel ne delimitam de acei colegi de actiune care urmaresc scopuri pur-pecuniare in demersurile lor si astfel se indeparteaza de la misiunea profund-crestineasca , scop nobil si onest care  caracterizeaza fiecare actiune intreprinsa de PROTECT JUST. Omul reprezinta valoarea suprema a codului nostru de actiune si credinta.