Asociaţie pentru protecţia victimelor accidentelor

Daunele morale in accidentele de circulatie

Daunele morale

  Societatile de asigurari auto pot sta in calea despagubirii corecte a victimelor.  Pretul durerii suportate de victimele accidentelor rutiere se negociaza la sange cu societatile de asigurari, care nu se lasa induiosate de certificatul medico-legal.

Daunele morale – Chiar daca, in practica, societatile de asigurari sunt destul de zgarcite cu victimele accidentelor rutiere si incearca sa micsoreze plafonul de despagubire, in anul 2010 s-a inregistrat cea mai mare despagubire RCA de pe teritoriul tarii noastre, in valoare de 1 milion de euro, in urma unui accident soldat cu doua victime, una ramasa in stare de invaliditate, iar cealalta fiind decedata.

Fiind creat un precedent, majoritatea victimelor incearca sa solicite o suma cat mai mare societatilor de asigurari tocmai pentru a se asigura ca, in urma negocierilor, pot primi o despagubire decenta.

Chiar daca devenim usor jenati in momentul in care suntem pusi sa trecem pe hartie suma dorita pentru despagubire, sfatul specialistilor este acela de a cere o suma cat mai mare, ajungand chiar pana la plafonul maxim acordat in acest caz, tocmai pentru a evita situatiile in care negocierile intense duse cu societatile de asigurari sa ne dauneze.

Polita RCA este destinata tertilor implicati intr-un accident rutier si nu persoanei care se face vinovata de producerea acestuia. In Romania, peste 90 % din masini au inregistrare RCA, restul de 10 % fiind absente din trafic.

In cazuri exceptionale, atunci cand masina care cauzeaza un accident soldat cu victime nu are RCA, cel care va asigura despagubirea este Fondul pentru Protectia Victimelor Strazii.

Certificatul medico-legal trebuie scos in termenul limita de 30 de zile, iar in functie de numarul de zile de spitalizare si de leziunile constatate, cuantumul despagubirilor va fi stabilit de catre un judecator.

Cine stabileste pretul durerii?

Orice victima a unei fapte ilicite, fie ea legata de accidente rutiere, de munca sau din alte domenii, este indreptatita sa ceara autorului vinovat de incident anumite despagubiri sub forma unei compensatii care sa panseze distrugerea integritatii fizice sau psihice suferite.

Prejudiciul moral sau daunele morale sunt consecinte de natura nepatrimoniala cauzate victimei, care aduc atingere fizicului, personalitatii sau abilitatilor sociale.

De obicei, compensatia consta in plata unei sume care sa echivaleze cu prejudiciul moral suferit, desi acesta este greu cuantificabil. La nivel de dauna se situeaza si leziunile fizice, atat de natura estetica cat si din punct de vedere al durerii suportate.

Armonia fizica contribuie, totodata, si la un psihic normal, iar crezul hedonist practicat de majoritatea dintre noi este afectat, perturband desfasurarea vietii in mod natural. Conform Noului Cod Civil, beneficiarii acestor daune pot fi si membri ai familiei victimei, ascendenti sau descendenti, frati sau surori, mai ales daca existenta lor a fost grav afectata de respectivul accident.

Daunele morale – Plafon de despagubire a fost majorat la cinci milioane de euro

Victimele trebuie sa aiba grija sa-si pregateasca cu mare atentie dosarul pe care il va inmana societatii de asigurare, acesta fiind pionul principal in procesul de despagubire. Orice dovada, precum expertiza medico-legala si certificatul aferent, fotografii ale leziunilor, facturi si chitante rezultate in urma ingrijirii medicale – toate acestea contribuie la sansa de a obtine un cuantum de despagubire mai mare.

Expertizele auto constituie un material probatoriu extrem de important pentru a trage concluzii cu privire la regulile de circulatie incalcate, cui apartine vina si care sunt pedepsele ce ar trebui aplicate dupa caz.

Plafonul maxim de despagubire a fost majorat de la 3.500.000 de euro la 5.000.000 de euro, astfel ca o plangere penala inaintata dupa accident si o cerere catre societatea de asigurari pot compensa macar material daunele suferite.

Pentru detalii si pentru a te informa suplimentar, acceseaza www.avocat-tv.ro, sectiunea Subiecte. Acolo, avocat Viorica Tucureanu, alaturi de invitata sa, avocat Silvia Parsan, ofera informatii interesante legate de daunele morale in accidentele de circulatie.

Sursa: Avocat TV (www.avocat-tv.ro)